wykaz,ze
czekolada: wykaż,że cos(α+β)*cos(α−β)≤1
pomoze ktos
26 lis 10:03
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
cos(α + β) * cos(α − β) = |
| * 2cos(α + β)cos(α − β) = |
| (cosα + cosβ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cosα ≤ 1 ⇒ |
| cosα ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cosβ ≤ 1 ⇒ |
| cosβ ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
+ −−−−−−−−−−−−−−
26 lis 10:11
czekolada: | | 1 | |
skad sie wzielo to |
| (cos α+cosβ)  bo nie widze tego przejscia.. tzn.nie rozumiem jak |
| | 2 | |
to zrobiles,ze nagle tak Ci wyszlo..
26 lis 10:18
Bogdan:
| | α + β | | α − β | |
Korzystam z wzoru: cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mam w swojej propozycji rozwiązania nieścisłość, ale kierunek rozwiązania jest poprawny.
Zaraz poprawię nieścisłość
26 lis 10:28
Al Capone:
cos(α+β)*cos(α−β)≤1 ⇔ 12[cos2α + cos2β]≤1 ⇔
cos2α + cos2β ≤2
cosx−max =1 ⇒ cos(α+β)*cos(α−β)≤1 c.n.w
26 lis 10:29
Bogdan:
| | 1 | | 2α + 2β | | 2α − 2β | |
cos(α + β)*cos(α − β) = |
| *2cos |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (cos2α + cos2β) = |
| cos2α + |
| cos2β ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cos2α ≤ 1 ⇒ |
| cos2α ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cos2β ≤ 1 ⇒ |
| cos2β ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
|
| cos2α + |
| cos2β ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 10:33
czekolada: dziekuje

teraz rozumiem.
26 lis 10:39
AS: A nie można by tak?
Z własności funkcji cos mamy |cos(α + β)| <= 1
Podobnie |cos(α − β)| <= 1
a więc przyjmują wartości z przedziału <−1,1>
Iloczyn dowolnie przyjętych wartości dla cos(α + β) i cos(α − β)
też musi należeć do <−1,1>
26 lis 10:54
Bogdan:
Myślę Asie, że można.
26 lis 11:00
AS:
Korzystam z tożsamości
| | 1 | |
cosα*cosβ = |
| [cos(α + β) + cos(α − β)] |
| | 2 | |
Maksymalną wartość jaką może przyjąć cosα lub cosβ jest 1
tym samym wartością maksymalną iloczynu cosα*cosβ jest 1
Pdobnie
Minimalną wartość jaką może przyjąć cosα lub cosβ jest −1
tym samym wartością minimalną iloczynu cosα*cosβ jest −1
A więc wartości cosα*cosβ zawierają się w przedziale <−1,1>
26 lis 15:20
Tomek.Noah: cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
cos(α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ
cos(α+β)cos(α−β)=cos2αcos2β−sin2αsin2β= (1−sin2α)(1−sin2β)−sin2αsinβ=
=1−sin2β−sin2α+sin2αsin2β−sin2αsin2β=1−sin2α−sin2β≤1 ⇒ −sin2α−sin2β≤0 /*(−1)
sin2α+sin2β≥0 c.b.d.o gdyz syum akwadratow liczb zawsze jest wieksza badz rowna zero
26 lis 16:01