Anka: Dany jest trójkąt równobocznyABC.Punkty P,Q,R leżą na bokach trójkąta ABC ( po jednym
punkcie na każdym boku)w taki sposób, że każdy bok trójkąta jest prostopadły do jednego
boku trójkąta ABC.Uzasadnij,że pQR jest równoboczny.
12 sty 22:13
Basia:
nie wiem czy bez rysunku potrafię to wytłumaczyć
wybierz sobie dowolny P na AB i narysuj PR prostopadłe do AB
PQ prostopadłe do BC
na rysunku pewnie nie wyjdzie ale QR prostopadłe do AC
kąt ARP = 30
kąt QRC =90 to kąt PRQ = 180 -30 -90 = 60
kąt APR =90
kąt BPR =30 to kąt RPQ = 180 - 90 -30 =60
to kąt PQR = 60
czyli PQR musi być równoboczny
13 sty 03:52
Anka: Bardzo, bardzo dziękuję
14 sty 22:16