ciagi
Anulka1990: ciąg (an) jest arytmetyczny oraz a3=2 i a4=5 wskaż który z podanych wyrazów tego ciągu
został błędnie wyznaczony
a) a1=−4
b) a5=8
c) a2=1
d) a8=17
musze oczywiscie wszystkie podpunkty policzyc jak to zrobic?
26 lis 09:22
nikka: a3 = a1 + 2r → a1 = a3 − 2r = ...
r = a4 − a3 = ...
a5 = a1 + 4r = ...
a2 = a1 + r = ...
a8 = a1 + 7r = ...
26 lis 09:36
Anulka1990: ok dzieki
26 lis 09:40
stanislaw:
wyznaczamy najpierw różnice ciągu r = a4 − a3 = 5 − 2 = 3
czyli a2 = a3 − r = 2 − 3 = −1
a1 = a2 − r = −1 −3 = −4 wynika że wyraz a2 jest błędem
26 lis 09:40