Zadania z poziomu rozszerzonego II klasy LO
Marta: Bardzo proszę o pomoc, jak mam rozwiązać te dwa zadania (najlepiej opis słowny, dalej sobie
poradzę).
1. Rozwiąż nierówność i podaj interpretację graficzną równania –x2+2x+1 ≥ 2/x
2. F(x)=ax+15 przyjmuje wartości dodatnie jedynie dla x ( ;+∞). Wyznacz parametr „a” i narysuj
wykres funkcji g(x)= 2f(x) / |f(x)|
26 lis 08:25
adydan@o2.pl: 1. przenies na lewą strone 2/x ze znakiem przeciwnym, i uprosc potem zostaje typowa funkcja
kwadratowa z jakims przesunieciem podstaw −2; −1; 0 ; 1; 2 zaznacz na osi i policz wartosci
dla tych x dostaniesz wartosci odpowiednie na osi Y polacz punkty (funkcja kwadratowa chyba
wiesz jak wyglada jak nie to x2)
2. ax+15>0 i liczymy .. przenosimy ax potem dzielimy /x itd
g(x) = 2*f(x) / |f(x)|
2 * f(x) to chyba jest proste wartość funkcji mnozysz przez 2, a || to wartosc bezwgledna czyli
zaluzmy podstawisz −1 funkcja da w wyniku −10 to bierzesz 10 i patrz zadanie 1 (tutaj juz
bedzie funkcja nie kwadratowa)
26 lis 08:35
Marta: Dzięki za odpowiedź. Jednak nie wiem, co mam zrobić w 2. zadaniu gdy już policzę, że a> −15/x,
dalej mam dwie niewiadome..
26 lis 08:58
Marta: Nie do końca przepisałam zadanie. W 2. zadaniu x(−5/3; +∞)
26 lis 09:01
sushi_ gg6397228:
| | 5 | |
funkcja rosnaca a>0 czyli x∊(a;+∞) zatem a= − |
| |
| | 3 | |
26 lis 11:32