matematykaszkolna.pl
Zadania z poziomu rozszerzonego II klasy LO Marta: Bardzo proszę o pomoc, jak mam rozwiązać te dwa zadania (najlepiej opis słowny, dalej sobie poradzę). 1. Rozwiąż nierówność i podaj interpretację graficzną równania –x2+2x+1 ≥ 2/x 2. F(x)=ax+15 przyjmuje wartości dodatnie jedynie dla x ( ;+). Wyznacz parametr „a” i narysuj wykres funkcji g(x)= 2f(x) / |f(x)|
26 lis 08:25
adydan@o2.pl: 1. przenies na lewą strone 2/x ze znakiem przeciwnym, i uprosc potem zostaje typowa funkcja kwadratowa z jakims przesunieciem podstaw −2; −1; 0 ; 1; 2 zaznacz na osi i policz wartosci dla tych x dostaniesz wartosci odpowiednie na osi Y polacz punkty (funkcja kwadratowa chyba wiesz jak wyglada jak nie to x2) 2. ax+15>0 i liczymy .. przenosimy ax potem dzielimy /x itd g(x) = 2*f(x) / |f(x)| 2 * f(x) to chyba jest proste wartość funkcji mnozysz przez 2, a || to wartosc bezwgledna czyli zaluzmy podstawisz −1 funkcja da w wyniku −10 to bierzesz 10 i patrz zadanie 1 (tutaj juz bedzie funkcja nie kwadratowa)
26 lis 08:35
Marta: Dzięki za odpowiedź. Jednak nie wiem, co mam zrobić w 2. zadaniu gdy już policzę, że a> −15/x, dalej mam dwie niewiadome..emotka
26 lis 08:58
Marta: Nie do końca przepisałam zadanie. W 2. zadaniu x(−5/3; +)
26 lis 09:01
sushi_ gg6397228:
 5 
funkcja rosnaca a>0 czyli x∊(a;+) zatem a= −

3 
26 lis 11:32