Podobno jest to bardzo proste, lecz nie dla mnie
miroslaw52: Podobno jest to bardzo proste, niestety nie dla mnie
Rozwiąż metodą graficzną: 2x+y=5
2x−3y=11
Proszę o pomoc
26 lis 01:31
Gustlik: Zrób z tych równań dwie funkcje liniowe, czyli przekształć do postaci y=ax+b i narysuj ich
wykresy. Współrzędne punktu przecięcia będą rozwiazaniem układu.*****
26 lis 02:00
Eta:
Dawać taki układ do rozwiązania graficznego

!
To
woła o pomstę do nieba
Jaki cel miał Twój nauczyciel ? ....... może chciał Cię zniechęcić do nauki matematyki ?
Rozwiązaniem jest x= 3
14 i y= −1
12
zatem te proste przecinają się właśnie w tym punkcie ( 3
14, −1
12)
zaznacz w układzie jednostkę cztery małe kratki, to wtedy odczytasz
współrzędne tego punktu w miarę
( jak masz dobry wzrok i rysując cienkim ołówkiem nie skrzywisz tych prostych

Echhh Ci "mądrzy" nauczyciele


!
26 lis 02:16
Eta:
Żal mi Ciebie,że masz takiego nauczyciela

1 prosta : y= −2x+5
dla x= 2 to y= 1 (2,1)
dla x=3 to y= −1 ( 3, −1)
narysuj tę prostą przechodzacą przez te punkty
dla x=1 y= −3 (1,−3)
dla x=4 y= −1 (4, −1)
narysuj te prostą
odczytaj współrzędne punktu przecięcia tych prostych
otrzymasz x= 3
14 i y= −1
12
to punkt przecięcia : ( 3
14, −1
12)
26 lis 02:26
Eta:
Co Ty
Gustliku na to?
Miłych snów życzę
26 lis 02:27
miroslaw52: Eta i Gustlik dziękuję za pomoc. Eta troska o nauczyciela, a w tym przypadku nauczycielkę
jest zbędna. Moi rówieśnicy uczą, a ja rozpocząłem naukę.
26 lis 08:43