Maria:
Hej, mam takie zadanie:
Pole rombu jest równe 60 cm2.. Dluzsza przekatna rombu podzielila kat ostry rombu na takie dwa katy o mierze α, że tg α = 8/15. Oblicz dlugosc boku rombu.
7 mar 20:13
Sitta:
Zrób rysunek rombu (przekątne przecinają się pod kątem prostym, w połowach)
d1 -krótsza przekątna
d2 - dłuższa przekątna
tgα = 0,5 d1/0,5d2
stąd d1/d2 = 8/15 (*)
1/2 d1 d2 = 60 (**)
rozwiąż układ równań złożony z * i **
Skorzystaj z tw. Pitagorasa aby obliczyć a
8 mar 12:36
Gość:
Dzięki
9 mar 15:25