ak to można dokładnie rozpisać?
Karolina: x
6+16x
3+64=0
Jak to można dokładnie rozpisać? Trzeba zastosować wzory na kwadrat sumy i sumę sześcianów,
ale... mam problem z drugim nawiasem, gdzie jest (x
2+4)
3...
25 lis 22:52
Pawcio: (x+2)2*(x2−2 x+4)2 = 0
25 lis 22:55
sushi_ gg6397228: zwijasz
(x3+8)2=0
25 lis 22:55
Pawcio:
(x3+8)2 = 0
opcjonalna wersja
nawias równy zeru, gdy x3=−8, czyli wstawiając −2 −> −23= −8 będzie się zerowało
25 lis 22:57
Karolina: ...a bez takiego skoku 0 jak to można bardziej szczegółowo (krok po kroku) rozpisać?
25 lis 23:00
sushi_ gg6397228:
napisalem o 22,55
potem dla kazdego nawiasu (x3+8)*(x3+8) stosujesz wzory na sume szescianow
25 lis 23:03
Karolina: aha, ok − dziękuję
25 lis 23:07