Ktoś wie jak to rozwiązać?
Moniś: | x2−25 | |
| = 2. Rozwiąż równanie i wyznacz dziedzinę. |
| x4+16 | |
25 lis 22:37
sushi_ gg6397228:
dziedzina R
podstawienie x2=t t≥0 ,
potem mnozenie obustronne przez mianownik, na jedna strone, delta t1,t2
25 lis 22:38
25 lis 22:39
Moniś: Wiele mi ta lektura nie mówi, ale dzięki.
25 lis 22:42
Moniś: A mógłby mi to ktoś najzwyczajniej w świecie rozwiązać, bo zrobiłam dziś 20 zadań i jestem
wyprana z mózgu.
25 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
pomnozyc prawa strone rownosci przez mianownik z lewej strony nie umiesz

potem robisz podstawienie x
2=t
25 lis 22:57
Pawcio: t−25=2*(t2+16)
−2t2+t−57=0
delta = 1−8*57 <0
brak rozw
25 lis 22:59
Moniś: Dzięki.
25 lis 23:04