sinx
ziombel: Siema
powiedzcie mi jak obliczyc sinx= −1/2
25 lis 22:18
ziombel: nikt nie wie?
25 lis 22:30
25 lis 22:31
Pawcio: patrzysz na wykres i widzisz że sinus jest ujemny w ćwiartkach III i IV, ten kąt jest kątem
szczególnym, a dokładniej π/4
sinx=−1/2
x=−π/4 + 2kπ
x=π+π/4+2kπ
gdzie k∊{0,1,2,...}
25 lis 22:31
Pawcio: Sorki pomylilem się, już śpię

, ma być π/6 wstawione wszędzie gdzie jest π/4
25 lis 22:32
ziombel: dzieki
25 lis 22:37
Mateusz: Mozna to tez szybciej rozwiązac bez rysowania wyprowadzając ogólne wzory na rozwiązywanie tego
typu równań trygonometrycznych.
sinx= a gdy a€<−1,1>
zamieniamy a na wartosc sinusa jakiegoś kąta x
0 czyli a = sinx
0
sinx=sinx
0
x = x
0+2kπ v x = π−x
0+2kπ gdzie k€C
przypadki szczególne to
| | π | |
sinx=−1 wtedy x = − |
| +2kπ
|
| | 2 | |
sinx=0 wtedy x =kπ
25 lis 23:05