Obliczenie logarytmu oraz równanie logarytmiczne
Ewcia91: Logarytmy− Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu...
1. Oblicz:
(log3 36)2 − log3 16 * log3 18
2. Rozwiąż rówanie:
logx (9x2)(log9 x)2 = 4
25 lis 22:01
Eta:
1/ zapisz
log336= log3(32*22)= 2log33+2log32 = 2( 1+log32)
log316= log324= 4log32
log318= log332*2= log332 + log32=2+log23
podstaw wykonaj działania, zredukuj i otrzymasz wynik : 4
25 lis 22:13
Ewcia91: O dzięki, już mi wychodzi

a co z równaniem? Nie wiem jak sie do niego zabrac, czy te dwa
nawiasy traktowac jako liczbe z której licze logarytm o podstawie x czy moze jeszcze inaczej
trzeba na to spojrzec...
25 lis 22:24
Eta:
Sprawdź, czy wszystko dobrze napisałaś , w tym drugim zadaniu?
bo coś mi tu nie pasuje (" wredna" delta mi wychodzi)
25 lis 22:28
Eta:
może po prawej stronie jest 1 ?
25 lis 22:36
Ewcia91: niestety, w przykladzie jest na 100% czwórka, a dodam ze jest to zadanie z kolokwium, ktore
pisalam ostatnio i te dzialania mnie totalnie rozwalily, juz mysle o poprawce dlatego
napisalam tu, zeby dowiedziec sie jak robic tego typu dzialania... no ale ok, to moze zalozmy
ze jest tam ta jedynka po prawej, wazne zebym zobaczyla sposob w jaki sie rozwiazuje takie
rzeczy
25 lis 23:15
Eta:
Założenia: x>0 i x≠ 1
wiemy,że
log
a(b*c)= log
ab+log
ac
zatem:
| | 1 | |
( logx9 + logxx2) * |
| = 1
|
| | logx29 | |
log
x9 +2= log
x29
podstawiamy za: log
x9= t
t+2= t
2
t
2 −t −2=0 Δ= 9 t
1= 2 v t
2= −1
to: log
x9= 2 v log
x9= −1
x= 3 v x=
19
25 lis 23:34
Ewcia91: Mogłabym poprosic o wyjasnienie krok po kroku co w co sie zmienilo? Domyslam sie juz ze
najpierw trzeba te dwa nawiasy rozbic i zrobic sume: logx 9x2 + logx (log9 x)2 = 1, tak?
Co dalej sie dzieje?
25 lis 23:53
Bogdan:
Zadanie 2. Założenia jak u
Ety
| | 1 | |
logx(9x2) = logx9 + logxx2 = |
| + 2 |
| | log9x | |
| | 1 | |
logx(9x2) * (log9x)2 = 4 ⇒ ( |
| + 2) * (log9x)2 = 4 |
| | log9x | |
| 1 | |
| * (log9x)2 + 2 * (log9x)2 = 4 |
| log9x | |
log
9x + 2 * (log
9x)
2 = 4
log
9x = t: 2t
2 + t − 4 = 0 i dalej jest tradycyjnie z Δ, ale wyniki są niewymierne.
Ewciu − myślę, że nieprecyzyjnie podałaś zapis równania.
26 lis 01:09
26 lis 01:17
Eta:
Dziękuję
Bogdanie 
Właśnie o to mi chodziło,że rozwiązanie równania z
4 po prawej stronie
daje w równaniu z "t" pierwiastki niewymierne.
Miłych snów życzę
26 lis 01:36
Ewcia91: Dzięki Bogdan!

W koncu widze co sie dzieje, te nawiasy byly bardzo mylace, niejako narzucaly
rozklad na sume, a ja szczesliwa ze raz rozbilam, dalej nie potrafilam ruszyc...
Pozdrawiam i spokojnej nocy zycze
26 lis 01:38