hm
pomocnik: sin x +sin 3x +sin5x = 0
jak sie za to zabrac ?
25 lis 21:41
Eta:
zastosuj wzór
| | a+b | | a−b | |
sina+ sinb= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i wykorzystaj parzystość cosinusa
cos(−x)= cosx
teraz napisz jak rozwiązujesz , sprawdzimy
25 lis 21:45
Eta:
podpowiadam
wyznacz: sinx+ sin5x= ........
25 lis 21:46
Kamil: no dodać, a jak inaczej? wynik to sin9x. też masz problem.

Oczywiście to był żart.

Na poważnie:
Korzystamy ze wzoru
| | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ= 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 21:47
pomocnik: sinx+sin5x= 2sin3x * cos2x
co dalej

?
25 lis 21:50
Eta:
2sin3x*cos2x+ sin3x=0
sin3x( 2cos2x+1)=0
dalej już łatwizna

sin3x=0 lub cos2x= −
12
25 lis 21:51
pomocnik: dzieki
25 lis 21:55
pomocnik: dzieki
25 lis 21:58
Eta:
25 lis 22:01