trygonometria; jak to rozwiązać?
pietrowicz:
jak to rozwiązać?
25 lis 21:26
Godzio:
sin(x − π) = −sinx
tg(x − π) = tgx
| tgx | | | | √2 | |
| = √2 ⇒ |
| = √2 ⇒ cosx = − |
| |
| −sinx | | −sinx | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
x = |
| π + 2kπ lub x = − |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
25 lis 21:30
KM: | tg α | | sin α | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
|
|
| sin α | | cos α | | sin α | | cos α | |
| | 1 | |
Więc zostaje ci: |
| =√2
|
| | cos (x−π) | |
t=45
o
| | 1 | |
x=1 |
| π (chyba?)  |
| | 4 | |
25 lis 21:30
KM: Nie, musiałam coś spaprać
25 lis 21:31
bibi: tg to sin/cos, czyli po lewej zostanie 1/cos, ogólnie
1/cos =
√81, czyli
dasz radę dalej?
25 lis 21:31
Godzio:
x − π to 3 ćwiartka, tam sinus jest ujemny dlatego −sinx
a na końcu są 2 rozwiązania dla cos
25 lis 21:32
pietrowicz: sin(x − π) = −sinx
tg(x − π) = tgx
po takim przekształceniu, równanie, które powstało jest proste do rozwiązania, jedyne czego nie
rozumiem to samo przekształcenie
25 lis 21:41
Godzio:
znasz wzory redukcyjne ?
25 lis 21:45
pietrowicz: teoretycznie tak, ale czy mógłbyś mi dokładnie to rozpisać tzn. z którego wzoru skorzystałeś?
wiem, że π to 180*
25 lis 21:49
Godzio:
można tak to rozumieć:
sin(x − π) = sin( −(π − x) ) = −sin(π − x) = −sinx analogicznie tgx
albo wiedzieć że
sinx to pierwsza ćwiartka, cofamy się o π do 3 ćwiartki a tam tgx > 0 a sinx < 0
25 lis 21:51
pietrowicz: a dlaczego zakładamy, że x to kąt z pierwszej ćwiartki? sinus jest dodatni też w II
25 lis 21:55
Godzio:
przykładowo napisałem, ale zawsze wyjdzie na to samo
25 lis 22:01