nierówność trygonometryczna
basiulek: 2cos2x − 5 cosx + 2 <0
25 lis 21:03
Godzio:
Januszek wszystko napisał podstaw cosx = t i licz jak funkcję kwadratową napisz tu
rozwiązania jakie Ci wyjdą to się pomoże z końcówką
25 lis 21:05
basiulek: cos x= 1/2 lub cosx = 2
odp x ∊(− π /6 + 2kπ; π/6+ 2kπ)
nie wiem czy dobrze
25 lis 21:11
basiulek: cos x = 1/2 to x= π/3
odp x ∊(− π /3 + 2kπ; π/3+ 2kπ)
a teraz dobrze? A co z tym drugim rozwiazaniem , czy mozna napisać 1/2<cos x< 2
25 lis 21:14
Godzio:
Już sprawdzam
25 lis 21:14
Januszek75: zbiór wartości funkcji cos jest od −1 do 1 zatem drugie jest do kosz

sprzeczne jeśli dobrze
policzylas − ja tego nie liczyłem
25 lis 21:15
Godzio:
2cos
2x − 5cosx + 2 < 0
cosx = t, t ∊ <−1,1>
2t
2 − 5t + 2 < 0
Δ = 25 − 16 = 9
| | 1 | | 1 | |
t ∊ ( |
| , 2) ⇒ |
| < cosx ≤ −1 |
| | 2 | | 2 | |
Musisz rozwiązać nierówność: cosx > 1 i cosx ≤ −1 i znaleźć część wspólną poradzisz sobie ?
25 lis 21:16
basiulek: nie poradzę sobie , błagam pomóż Godzio please
25 lis 21:19
Godzio:
| | 1 | |
Oczywiście chodziło o cosx > |
| , zaraz napiszę |
| | 2 | |
25 lis 21:19
basiulek: Czemu tam jest cos ≤ − 1

25 lis 21:20
Godzio:
miało być 1

sorki
25 lis 21:21
Godzio:
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 3 | | 3 | |
cosx ≤ 1 ⇒ x ∊ R
więc odpowiedź końcowa to porostu rozwiązanie pierwszej nierówności
| | π | | π | |
x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 3 | | 3 | |
25 lis 21:23
basiulek: To tak miałam wow . Dzieki

!
25 lis 21:34
Godzio:
25 lis 21:36