jak wyliczyć ilość dzielników
Marta Kasp: Wyznacz liczbę naturalnych dzielników liczby 10!
25 lis 20:57
Godzio:
10! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 =
= 2 * 3 * 22 * 5 * 2 * 3 * 7 * 23 * 32 * 2 * 5 = 27 * 34 * 52 * 7
ze wzoru na liczbę dzielników:
(7 + 1)(4 + 1)(2 + 1)(7 + 1) = ...
25 lis 20:59
Godzio: Tak powinno być
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
:
(7 + 1)(4 + 1)(2 + 1)(1 + 1) = ...
25 lis 21:00
Marta Kasp: Nie bardzo wiem skąd się wzięły te nawiasy. Mógłbyś podać ten wzór na liczbę dzielników.
25 lis 21:03
Godzio:
k1p1 * k2p2 * ... * knpn gdzie k1,k2,...,kn są liczbami pierwszymi
liczba dzielników wyraża się wzorem: (p1 + 1)(p2 + 1) * ... * (pn − 1 + 1)(pn + 1)
25 lis 21:04
Marta Kasp: Aha, już rozumiem. Dzięki bardzo tylko mam jeszcze jedno pytanko, czy nie powinno być 2 do
potęgi 8 ?
25 lis 21:08
Godzio:
Powinno
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
umknęła mi 2 na końcu
25 lis 21:09
Marta Kasp: Ok. Dziękuję bardzo, bardzo mocno
25 lis 21:09
szuja: wzorem: (p1 + 1)(p2 + 1) * ... * (pn − 1 + 1)(pn + 1)
skąd w nawiasie się bierze to +1
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
7 wrz 22:34
ABC:
stąd się bierze że jak masz potęgę liczby pierwszej, na przykład 3n to ma ona (n+1) dzielników
bo jeszcze 1 dochodzi, na przykład 32=9 ma dzielniki 1,3,9
8 wrz 07:37
szuja: dziękuję bardzo za odpowiedź
8 wrz 20:43