Ale jestem tępa.
Monika: Ile rozwiązań ma układ równań:
x+y=4
x2+y2=10 ?
25 lis 20:49
werka: y=4−x i podstawiasz za y
2− tylko pamiętaj, że będzie wzór skróconego mnożenia
25 lis 21:12
Abrakadabra: Dwie pary rozwiązań:
y1=1; x1=3
y2=3; x2=1
25 lis 21:12
Alice: O dupę rozbić takie wytłumaczenia
15 sty 15:49
PW: Interpretacja geometryczna: to prosta i okrąg, może więc:
a) nie mieć wcale rozwiązań (nie mają punktów wspólnych)
b) mieć jedno rozwiązanie (prosta styczna do okręgu)
c) mieć dwa rozwiązania (prosta przecina okrąg).
Jeżeli więc metodą zgadywania widzimy od razu 2 rozwiązania (Abrakadabra), to innych szukać nie
trzeba.
15 sty 15:57
pigor: ..., elis ,ale masz charakterek ; kolega rozwiązał ci .

w pamięci
i po co od razu o de... czyjej

, no ale jak już chcesz to np.
tak :
x+y=4 /2 i x2+y2=10 /+2xy ⇔ x+y= 4 i (x+y)
2= 10+2xy ⇔
⇔ 2xy=4
2−10 i x+y= 4 ⇔
xy=3 i x+y=4 i dalej
z wzorów Viete'a
masz rozwiązania jak ci podał bogu ducha winny
Abrakadabra , lub
baw się w metodę podstawiania tym układem
xy=3 i x+y=4 . ...
15 sty 16:02