.
1234: Coś mi nie wychodzi w tym przykładzie, próbowałem zrobić to sam, ale nie wychodzi

, mógłby
ktoś zaprezentować jak powinno się to rozwiązać poprawnie. W odpowiedziach do zbioru poprawne
rozwiązanie to (n−k)
2
1.3 Sprowadz do najprostrzej postaci
| | 2 | |
d) 2n(n−5)−(n−k)(n+k)−5n( |
| k−2) |
| | 5 | |
25 lis 20:49
Eta:
wymnóż:
2n
2 −10n −( n
2−k
2) − 2nk +10n= ...........
= n
2 −2nk+k
2 = .......... i masz wynik, taki jak w odp.
25 lis 20:54
nikka: 2n2 − 10n − (n2−k2) − 2nk + 10 n =
= 2n2 − n2 + k2 − 2nk = n2 − 2nk + k2 = (n−k)2
25 lis 20:55
1234: aaa ...dopiero teraz tak patrze .... wychodzilo mi ze n
2−2nk+k
2 bo nie mam aż takich tyłów
żeby nie wiedzieć jak się wymnaża z nawiasów, ale nie popatrzyłem że to rozpisana forma wzoru
na różnice kwadratow wyszło mi ze n
2 − 2nk + k
2 tylko nie zauważyłem że to ten wzór

Dzięki za odpowiedz.
25 lis 21:02