statystyka , oblicz x i y
TępyAndrzej: cześć mam bardzo głupie zadanie do zrobienia mam nadzieję że ktoś mi pomoże
średnia arytmetyczna liczb : 10, x2 −y ,3x+y , 4, 8 , −2 wynosi 5 . Dominanta = 4 . Oblicz x i
y pozdrawiam
25 lis 20:44
Godzio:
Najpierw zadam pytania, umiesz zapisać średnią arytmetyczną tych liczb, co to jest dominata ?
25 lis 20:46
Godzio: dominanta *
25 lis 20:46
TępyAndrzej: zapisać umiem , dominanta wartość dominująca w jakimś ciągu cyfer / liczb
25 lis 20:48
Godzio: No właśnie, więc
| 10 + x2 − y + 3x + y + 4 + 8 − 2 | |
| = 5 |
| 6 | |
x
2 + 3x + 20 = 30
x
2 + 3x − 10 = 0
(x + 5)(x − 2) = 0
x = −5 lub x = 2
x = −5
x
2 − y = 4 ⇒ 25 − 4 = y ⇒ y = 21, 3 * (−5) + y = −15 + 21 = 6 −− ok 10,4,6,4,8,−2
3x + y = 4 ⇒ y = 19, x
2 − y = 25 − 19 = 6 − ok 10,6,4,4,8,−2
x = 2
x
2 − y = 4 ⇒ y = 0 3x + y = 6 − ok 10,4,6,4,8,−2
3x + y = 4 ⇒ y = −2 x
2 − y = 4 + 2 = 6 −− ok 10,6,4,4,8,−2
Odp:
25 lis 20:57