maniu: i mam problem z tym zadaniem:
zapisz 16% wartości wyrażenia
(0,16)-5*(6,25)-6/(0,4)-2*(2,5)-4
w postaci potęgi o podstawie 2,5
12 sty 21:55
maniu: =====
12 sty 22:17
Sigma:
Oblicz wartość i 165 z tego co Ci wyjdzie z tych obliczeń!
0, 16 = 16/100= 4/25= (2/5)2 =( 2,5)-2
więc (0,16) {-5}= (2,5)10
6,25= (2,5)2
czyli
(6,25) {- 6} = ( 2,5) - 12
0,4 = 2/5 = (2,5) {-1}
wiec (0,4)-2 = (2,5)2
czyli teraz
(2,5)10* (2,5)- 12 / (2,5)2*(2,5)-4
(2,5)-2/ (2,5)-2 = 1
16% z 1 = 0,16 = (2,5)-2 ---- zobacz to było liczone na wstepie
więc już nie powtarzam ok?
12 sty 22:24
Sigma: Maniu! nie odpowiedziałaś (eś ) na moje pytanie!
Więcej Ci zad. nie rozwiązę! Czekam na odp

12 sty 22:26