matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Asia:
Obliczyc pochodną funkcji: y= xln
2
x−2xlnx+2x
25 lis 20:27
Godzio:
y = x(In
2
x − Inx + 2)
2Inx
1
y' = (x(In
2
x − Inx + 2))' = In
2
x − Inx + 2 + x(
−
) =
x
x
In
2
x − Inx + 2 + 2Inx − 1 = In
2
x + Inx + 1
25 lis 20:32