Wyznacz równanie okręgu o środku
neer0: Wyznacz równanie okręgu o środku S=(−1,3), wiedząc, że punkt P=(3,4) należy do okręgu.
Z góry dzięki.
25 lis 20:20
Godzio:
S(−1,3) P(3,4)
(x + 1)2 + (y − 3)2 = r2
(3 + 1)2 + (4 − 3)2 = r2
16 + 1 = r2
Równanie okręgu:
(x + 1)2 + (y − 3)2 = 17
25 lis 20:25
neer0: Ok, Dzięki,
Mógłbyś jeszcze mi pomóc z tym zadankiem?
Wyznacz punkty przecięcia prostej x−3y+9−0 i okręgu x2+y2+4x−4y−2=0 o ile istnieją.
Przedstaw u układzie współrzędnych okręg i prostą.
25 lis 20:33
Godzio: Przedstawić to chyba potrafisz ?
Wystarczy podstawić jedno pod drugie, z prostej obliczasz x albo y
x = 3y − 9
I podstawiasz do równania okręgu
(3y − 9)2 + y2 + 4(3y − 9) − 4y − 2 = 0
9y2 − 81y + 81 + y2 + 12y − 36 − 4y − 2 = 0
teraz delta pierwiastki, rozwiązania podstawiasz do prostej i obliczasz drugą współrzędną,
25 lis 20:37