proszę o pomoc, ważne
arigatou: Znajdz dwie liczby naturalne o takiej wlasnosci, ze ich iloczyn jest rowny potrojonej sumie
tych liczb. Ile jest takich par?
n1*n2=3(n1+n2)
25 lis 20:17
Godzio:
n * k = 3 * (n + k)
n * k = 3n + 3k
n * k − 3n = 3k
n(k − 3) = 3k
| | 3k | | 3k − 9 + 9 | | 3(k − 3) + 9 | | 9 | |
n = |
| = |
| = |
| = 3 + |
| |
| | k − 3 | | k − 3 | | k − 3 | | k − 3 | |
| | 9 | |
żeby liczba n była naturalna to liczba |
| także musi być naturalna a jest ona tylko |
| | k − 3 | |
wtedy gdy k − 3 są dzielnikami 9
k − 3 = 1, k − 3 = 3, k − 3 = 9 i dla liczb ujemnych: k − 3 = −1, k − 3 = −3 −− to już
odrzucamy bo k jest liczbą naturalną
k = 4, k = 6, k = 12, k = 2
Wiedząc to podstawiaj poklei pod k te wartości i obliczaj n.
k = 6 itd. ...
25 lis 20:20
arigatou: dzięki
25 lis 20:22
Eta:
Godzio .......... bez k=2
25 lis 20:36
Godzio:
No tak tak, ale to już
arigotou sprawdzi wyliczając n i widząc że wychodzi ujemne odrzuci
25 lis 20:39