sharpy: rozłóż wielomiany na czynniki(nie wiem czy dobrze zrobiłem)
a) w(x)= -5x
5 + 30x
4 - 45x
3 = -5x
2 ( 9x - 6x
2 + 1 )
b) w(x)= 10x
5 + 15x
4 - 2x
2 - 3x = x ( 10x
4 + 15x
3 - 2x - 3 )
c) w(x)= 12x(do 10 potęgi) + 24x
9 - 3x
8 - 6x
7 = 3x
7( 4x
3 + 2x
2 - x - 2 )
dobrze zrobiłem
12 sty 21:42
sharpy:
12 sty 21:49
sharpy: proszę, to pilne
12 sty 22:09
Mickej: a) w(x)=-5x3(x2-6x+9) teraz w nawiasie obliczasz deltę jeśli są pierwiastki to
w postaci iloczyn owej
b) x(10x4+15x3-2x-3)=x(2x(5x3-1)+3(5x3-1))=x(x+3)(5x3-1)
12 sty 22:20
Mickej: c)3x7(4x3+8x2-x-2)=x3x7(x+2)(4x2-1)
12 sty 22:26