zapis w krótszej postaci
Ala: mam prośbę niech ktoś mi wytłumaczy jak mam napisać to w prostszej postaci:
25 lis 20:14
Tragos: 13! = 12! * 13 = 11! * 12 * 13 = 10! * 11 * 12 * 13
3! = 1 * 2 * 3 = 6
25 lis 20:15
Godzio:
n! = 1 * 2 * 3 * ... * n = n! ale można to także zapisać w inny sposób:
n! = 1 * 2 * 3 * ... (n − 2) * (n − 1) * n = (n − 2)! * (n − 1) * n
Na prostszym przykładzie:
4! = 1 * 2 * 3 * 4
6! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 = 4! * 5 * 6
Wiedząc to spróbuj uprościć swoje wyrażenia
25 lis 20:16
25 lis 20:50