bardzo prosze o pomoc !!!!
Sylwia: log4 [ log3 (log2x)] = 12
25 lis 20:07
Sylwia: wiem , że x=8 ale dlaczego ?!
25 lis 20:08
Eta:
= log3(log2x)= 41/2
= log3(log2x)= 2
= log2x= 32
x= 29= ........
25 lis 20:10
Sylwia: mam w odpowiedziach , że x=8 dlatego zastanawiam sie jakim cudem ...
25 lis 20:12
bardot: odpowiedzi nie zawsze są poprawne; 512 to na pewno dobry wynik
25 lis 20:17
Eta:
dla x= 8
sprawdzamy:
log
4[log
3(log
28)]= log
4[ log
3( 3log
22)]= log
4( log
33)= log
41 = 0 ≠
12
zatem x= 8 nie jest rozwiązaniem
spr. dla x= 2
9
log
4[(log
3(log
22
9)]= log
4( log
39)= log
42=
12 .... ok
sprawdź , czy dobrze wszystko podałaś w tym równaniu
25 lis 20:18
Sylwia: bardzo dziękuje najwyraźniej w książce był błąd , niestety nie można juz na nich polegać

pozatym nie miałam wytłumaczonych takich przykładów i kompletnie nie wiedziałam jak sie za nie
zabrac
25 lis 20:35