Głupie pytania - ciąg dalszy.
Mateusz: (x2+9)(x+6)(x+2)(2x−8)=0
W odpowiedziach jest, że pierwiastkami wielomianu są liczby −6, −2, 4. OK, to jasne, ale co z
pierwszym nawiasem? Nic z niego nie wyjdzie to raz, a dwa − z ostatniego to 8 podzieliło się
na pół, bo są 2x, tak?
25 lis 20:05
Mateusz: Podpowie mi ktoś, dlaczego tak jest?
25 lis 20:10
nikka: dla dowolnego x∊R wyrażenie x
2 + 9 > 0 czyli tu nie ma żadnych pierwiastków

2x − 8 = 0
x − 4 = 0 → x = 4
25 lis 20:10
Mateusz: Dzięki. Jestem Twoim dłużnikiem.

Umyję Ci plecy kiedyś. ^^
25 lis 20:19