pochodne
pochodne: Witam.
Czy pochodna z funkcji: 2te−t będzie równa 2?
Czy pochodna z funkcji: cosx3 będzie równa −3x2sinx3?
Czy dobrze rozumiem?
25 lis 20:00
nikka: (2te
−t)' = 2*(te
−t)' = 2[1*e
−t + t*(−1)e
−t] = 2e
−t − 2te
−t
raczej tak
25 lis 20:09
pochodne: Matko przepraszam ja się zasugerowałem treścią do tego zadania. Chodziło o policzenie prądu w
i(t) gdzie t=0 jeśli teraz podstawimy 0 za "t" to wyjdzie 2

A ten 2 przykład?
25 lis 20:16
nikka: to wyjdzie 0

druga moim zdaniem jest dobrze policzona
25 lis 20:20
pochodne: 2e0 − 2*0*e0 = 2 ?
Czemu 0 ?
25 lis 20:30
pochodne: Musi mi wyjść jakaś wartość prądu na pewno nie zero bez przesady
25 lis 20:31
nikka: sorki bo spojrzałam na funkcję , a Ty liczysz z pochodnej
25 lis 20:56