znajdz trzeci pierwiastek
Tomasz : proszę o pomoc
Liczby 1 i −1 są pierwiastkami wielomianu w określonego wzorem w(x)=2x3 − x2 +nx+m.
Znajdź trzeci pierwiastek
25 lis 19:59
Godzio:
Postać iloczynowa:
W(x) = 2(x − 1)(x + 1)(x − a) = 2x
3 − x
2 + nx + m (a to pierwiastek wielomianu)
Wymnóż lewą stronę powyciągaj najwyższe potęgi przed nawaisz i przyrównaj współczynniki przy
odpowiednich x
np. 2x
3 + (a + 2)x
2 + ... = 2x
3 − 1 * x
2 + ... ⇒ a + 2 = −1 ⇒ a = − 3 −− To tylko
przykład
25 lis 20:02
mila: jeżeli 1 jest pierwiastkiem to po podstawieniu za x 1 W(1)=0 tak samo z −1
podstaw
25 lis 20:03