Male: Prosiłabym bardzo o wytłumaczenie jak się zabrać do wyznaczenia zbioru wartości funkcji z
przykladów:
y=1 / (sin2 x+1)
y=1 / (cos2 x - 2 cosx - 8)
y=tg3 x - tg2 x + tgx - 1
12 sty 21:29
Basia:
1.
sin2x ≥0 (jako kwadrat)
sin2x +1 ≥1
czyli dla żadnego x mianownik nie przyjmuje wartości 0 czyli inaczej
dla każdego x∈R sin2x + 1 #0
czyli za x można podstawiać dowolną liczbę rzeczywistą
czyli D=R
2.
mianownik musi być różny od 0
cos2x - 2cosx - 8 #0
t =cosx
t2 - 2t -8 =0
Δ = 4 + 32 =36
√Δ =6
t1 = (2-6)/2 = -2
t2 =(2+6)/2 = 4
czyli mianownik byłby równy 0 ⇔ cosx = -2 lub cosx =4 a to jest niemożliwe
bo -1 ≤ cosx ≤ 1
czyli dla kazdej x∈R mianownik # 0
czyli D=R
3.
tangens nie jest określony dla nieparzystych wielokrotności π/2
innych zastrzeżeń nie ma czyli
x∈R\{(2k+1)π/2 : k∈C }
13 sty 04:00
Basia:
żle przeczytałam; okresliłam dziedzinę nie zbiór wartości
1.
0 ≤ sin2x ≤ 1
1 ≤ sin2x + 1 ≤ 2
1/1 ≥ 1 / (sin2x+1) ≥ 1/2
ZW = <1/2 ; 1>
2.
cosx - 2cosx -8 = (cosx - 1)2 -7
-1 ≤ cosx ≤ 1
-2 ≤ cosx - 1 ≤ 0 ≤ 2
0 ≤ (cosx - 1)2 ≤ 4
-7 ≤ (cosx -1)2 -7 ≤ -3
-1/7 ≤ 1 / [ (cosx - 1)2 -7] ≤ -1/3
ZW = < -1/7 ; -1/3>
3.
y=tg3 x - tg2 x + tgx - 1
y= tg2x(tgx -1) + (tgx -1)
y = (tgx-1)(tg2x +1)
tgx przyjmuje wartości od - ∞ do +∞
wiięc ta funkcja również
ZW = R
13 sty 04:15
Male: dziękuje ślicznie

13 sty 14:32