prosze o pomoc
ankaa: w czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna ściany bocznej ma długość d. przekątna
podstawy i przekątna ściany bocznej mające wspólny koniec tworzą kąt α. oblicz obj
graniastosłupa.
25 lis 19:55
Januszek75: zaczyna liczyc − poczekaj
25 lis 19:56
Matik: Januszek75 jak skończysz mógłbyś mi pomóc?
25 lis 20:06
Januszek75: Matik oki
25 lis 20:10
25 lis 20:15
ankaa: dziękuje bardzo za pomoc Januszek75 dla mnie to czarna magia
25 lis 20:20
Januszek75:

niebieski trojkat rownoramieny zatem sa katy: dwa α i jeden 180−2α
z niebieskiego trojkata tw. cos ⇒
c
2 = d
2 + d
2 − 2*d*d*cos(180−2α)
wyliczasz c .....
z podstawy ⇒ c
2 = a
2 + a
2 podstawiasz c do tego i wyliczasz a .............
mająca a wyliczysz H ⇒ H
2 = d
2 − a
2
osatecznie V = a
2 * H
25 lis 20:29