Wyznacz wartość p dla której proste l i m są równolegle:
troy: Wyznacz wartość p dla której proste l i m są równolegle:
l: y = 3x − 4
m: y = (2p − 1)x + 5
25 lis 19:46
bardot: proste są równoległe gdy współczynnik kierunkowy ma taką samą wartość a więc sprowadza się to
do rówania: 3=(2p−1)
25 lis 19:49
troy: Możesz to jakoś bardziej wytłumaczyć?
25 lis 20:07
troy: Możesz to jakoś bardziej wytłumaczyć?
25 lis 20:08
Tragos: bardziej się chyba nie da

współczynnik kierunkowy, czyli tzw. a
w przypadku l: y = 3x − 4, a = 3
w przypadku m: y = (2p−1)x+5, a = 2p − 1
aby prosta l i m były równoległe, ich współczynniki kierunkowe muszą być takie same, stąd
3 = 2p − 1
2p = 4
p = 2
25 lis 20:10