równania trygonometryczne
xxtt: czy ktoś mogl by mi to rozwiazac bo nie rozumiem..
ctg2 (3x − π/6) + 2=5
1/cosx + cosx = cos2x +1
3/tgx = 3tgx + 2pierw3
prosze jak najszybciej..
25 lis 19:46
bardot: 1/cosx+cosx=cos2x+1
1/cosx + cos2x/cosx = cos2x +1
1+cos2x/cosx=cos2x+1 ; t=cosx
1+t2/t=t2+1 / *t
t3−t2+t−1=0
25 lis 19:55
xxtt: i co z tym dalej?
25 lis 19:57
bardot: 3/tgx=3tgx+2√3 ; tgx=t
3/t=3t+2√3
3t2+2t√3−3=0
t=√3/3⋁t=−√3
25 lis 19:58
bardot: rozwiazac a nastepnie przyrownac wynik do tego za co podstawilismy "t" czyli cosx=t, dalej mam
nadzieje, ze umiesz
25 lis 19:59
xxtt: aha..dzieki a te 3 rownanie? bo nie rozumiem tych rownan..
25 lis 20:01
xxtt: ctg2 (3x − π/6) + 2=5 prosze o pomoc
25 lis 20:19