Oblicz pole rombu.
Tina: Obwód rombu jest równy 40cm a jedna z przekątnych ma długość 12cm. Oblacz pole tego rombu.
25 lis 19:41
mila: ile wynosi bok rombu i co wiemy o przekątnych
25 lis 19:59
nikka:

a − długość boku rombu
d − krótsza przekątna rombu d = 12 cm
e − dłuższa przekątna rombu
Obw = 4a
40cm = 4a
a = 10 cm
Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą na połowy. Otrzymujemy 4 trójkąty
prostokątne. Z tw. Pitagorasa:
400 = 144 + e
2
256 = e
2
e = 16 cm
| | 1 | |
P = |
| *12cm*16cm = 96 cm2 |
| | 2 | |
25 lis 20:03