Jeśli równanie x^2+3mx+5m=0 nie ma rozwiązania, to:
Mateusz: Jeśli równanie x
2+3mx+5m=0 nie ma rozwiązania, to:
a) m∊(−
∞,0)
No nie chwytam jak się do tego zabrać.
25 lis 19:36
bardot: kiedy rówanie kwadratowe nie ma pierwiastków(miejsc zerowych) ?
25 lis 19:38
magda: masz równanie kwadratowe
a=1 b=3m c=5m
wylicz deltę ze wzoru Δ=b2−4ac
skoro nie ma mieć rozwiązania to Δ<0
powodzenia w obliczeniach
25 lis 19:39
Mateusz: Kiedy delta jest ujemna?
25 lis 19:39
mila: nie ma rozwiązania jeżeli Δ<o
25 lis 19:39
Mateusz: To mam jakieś liczby podstawić, czy coś?
25 lis 19:40
Januszek75: robisz delte z delty ..............
25 lis 19:40
Mateusz: Teraz to już naprawdę jestem w ciemnym lesie. ^^
25 lis 19:42
mila: Magda Ci napisała ile wynosi a, b ,c masz wzór na Δ podstaw i licz
25 lis 19:44
Mateusz: No to policzyłem delte i wyszło mi −19.
Mógłby mi ktoś na jednym przykładzie pokazać, a resztę już policzę, bo tłumaczenie opisowe do
mnie nie dociera.
25 lis 19:45
Mateusz: Tfu,= −11
25 lis 19:46
mila: Δ=b2−4ac=(3m)2−4*1*5m=
25 lis 19:47
Tragos: x
2 + 3mx + 5m = 0
równanie nie posiada rozwiązania, gdy Δ < 0
Δ = b
2 − 4ac = 9m
2 − 4 * 5m = 9m
2 − 20m
9m
2 − 20m < 0
m(9m − 20) < 0
m = 0 ⋁ 9m − 20 = 0
9m = 20
| | 20 | |
rysujesz oś liczbową, na której zaznaczasz 0 i |
| , parabola skierowana ramionami do góry, |
| | 9 | |
interesują nas wartości ujemne, czyli
25 lis 19:51
Mateusz: I teraz rozumiem. Dzięki.
25 lis 19:54