enter: wyznacz te wartości parametru m dla których jeden z pierwiastków równania x2-2mx+5=0
jest iloczynem liczby 0,5 i jednego z pierwiastków równania x2+4x-4m=0
wyznaczyłam warunki zadania:
{Δ1≥0
{Δ2≥0
{x1=1/2*x3 v x1=1/2*x4 v x2=1/2*x3 v x2=1/2*x4
x2-2mx+5=0 x1, x2
x2+4x-4m=0 x3,x4
wyliczyłam delty tylko nie wiem do czego się odwołać żeby zrobić trzeci warunek.
próbowałam porównać postaci iloczynowe (x-x1)(x-x2) x podanymi równaniami i na ich
podstawie dochodziłam do zależności pomiędzy x1+x2 i iloczynami,
ale gdy widziałam w tym wzory Viete'a okazało się że otrzymałam tożsamości...
12 sty 21:18
Basia:
z warunków na Δ1 i Δ2 mamy m∈(-∞ ; -√5)
po prostu policz (zapisz) x1,x2,x3 i x4
Δ1 = 4m2 -20 =4(m2-5)
√Δ1) = 2p{m2-5
x1 = ( 2m - 2√m2 -5) /2 = m - √m2 - 5
x2 = m + √m2-5
Δ2 = 16 - 16m =16(1-m)
√Δ2) =4p{1-m
x3 = ( -4 - 4√1-m) /2 = -2 -2√1-m
x4 = -2 + 2√1-m
no i teraz po kolei:
x1 = x3/2
m - √m2 - 5 = -1 - √1-m
√1-m - √m2-5 = -1 - m obustronnie do 2
1-m -2√(1-m)(m2-5) + m2 -5 = 1 + 2m + m2
- 2√(1-m)(m2-5) = 3m znowu obustronnie do 2
4(1-m)(m2-5) = 9m2
4(m2 - 5 - m3 +5m) -9m2 =0
-4m3 -5m2 +20m -20 =0
paskudne wyszło może się gdzieś w rachunkach pomyliłam, ale swoją drogą łatwo zauważyć,
że dla m< 0 "toto" będzie stale ujemne czyli odpada
dalej już chyba sobie policzysz, może coś z tego wyjdzie
innego pomysłu chwilowo nie mam
13 sty 04:37
enter: wiesz Basiu, wyszły z tego okropen liczby, tak jak przewidywałaś a odpowiedzi wskazują,
że:
m=3 wskazówka: załóżmy że zadanie ma rozw. niech x=a będzie rozw pierwszego równania zaś
x=2a będzie rozwiązaniem drugiego zatem:
{a2-2ma+5=0 {a2-2ma+5=0
{4a2+8a-4m=0 |:4 skąd {a2+2a-m=0
po odjęciu równań układu stronami otrzymujemy -2ma-2a+5+m=0 czyli a(2m+2)-5-m=0
skąd wyznaczymy a= [m+5]/[2(m+1)] gdzie m≠-1 po podstawieniu a= (m+5)/(2(m+1)) do
dowolnego z dwóch powyżej zapisanych układów równań otrzymujemy
(m+5) (m+5)
(-------------- )2 -2m* ------------- + 5=0
skąd mamy 4m3+3m2-30m-45=0
otrzymane równanie ma tylko jeden pierwiastek m=3...
przepisałam to co było z tyłu zbiorku zadań... może Ci to podpowie gdzie zrobiłaś błąd (o
ile
w ogóle zrobiłaś bo osobiście go nie zauważyłam) albo naprowadzi na inne rozw...?
proszę o pomoc
2(m+1) 2(m+1)
13 sty 10:44
Lambda:
Basia pomyliła znak w Δ
2
Δ
2 = 16 +16m = 16( 1 +m)
Pewnie nie nacisnęła "szift" przy pisaniu!
Zobacz, która była godzina ?... jak Basia liczyła Ci zad!
Wszystko będzie wtedy jasne!....

Dalej rozumowanie poprawne ! ... tylko zmienić tą Δ
2
13 sty 14:44
enter: √1+m - √m2-5 = -1 - m |2
Basiu, dlaczego podniosłaś obustronnie do kwadratu?
skąd masz pewność, że po obu stronach są liczby dodatnie?
13 sty 19:11
Basia:
nie muszę
-2 = -2 ⇒ (-2)
2 = (-2)
2 nieprawdaż





a=b ⇒ a
2 = b
2
w drugą stronę niekoniecznie
a
= b
2 ⇒ |a| = |b|
13 sty 21:29
enter105: masz rację
13 sty 21:52