zadanie z parameterm prosze o pomoc
Hubb: wyznacz te wartości parametru m dla których każdy z dwóch różnych pierwiastków równania x2 −
6mx + 2 − 2m + 9m2 = 0 jest większy od 3
błagam o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobic wiem tylko że żeby były dwa miejsca zerowe delta
musi być większa od zera
25 lis 19:31
magda: najpierw uporządkować
x2−6mx+(2−2m+9m2)=0 jest to równanie kwadratowe
a=1 b=−6m c=2−2m+9m2
wylicz deltę Δ=b2−4ac
skoro mają być dwa pierwiastki zatem Δ>0
25 lis 19:34
nikka: ale musi być jeszcze warunek na to, żeby pierwiastki były większe od 3 ...
25 lis 19:35
Januszek75: plus warunek z Viete'a, że
x1 * x2 > 9
x1 + X2 > 6
25 lis 19:36
Tragos: { Δ > 0
{ x
1 > 3
{ x
2 > 3
{ Δ > 0
{ x
1 − 3 > 0
{ x
2 − 3 > 0
{ Δ > 0
{ (x
1 − 3)(x
2 − 3) > 0
{ x
1 − 3 + x
2 − 3 > 0
{ Δ > 0
{ x
1*x
2 − 3x
1 − 3x
2 + 9 > 0
{ x
1 + x
2 − 6 > 0
{ Δ > 0
{ x1*x
2 − 3(x
1 + x
2) + 9 > 0
{ x
1 + x
2 − 6 > 0
teraz wystarczy zastosować wzory Viete'a, rozwiązać i gotowe
25 lis 19:39
Hubb: nie wiem czy dobrze wylicyłem delte wyszło mi
Δ= 36m
2 − 4 (2 − 2m + 9m
2) = 36m
2 − 8 + 8m −36m
2 = 8m − m
Δ > 0 ⇔ m>1
dobrze to jest
25 lis 19:40
Hubb: wielkie dzieki za rozwiazanie ale ja nie mam pojecia z kad to wychodzi
25 lis 19:41
Tragos: dwa różne pierwiastki, stąd Δ > 0
każdy z nich ma być większy od 3, czyli:
x1 > 3
x2 > 3
x1 − 3 > 0
x2 − 3 > 0
aby (x1 − 3) i (x2 i 3) było > 0 to ich iloczyn musi być większy od 0 i ich suma większa od
zero, potem trzeba tak umiejętnie wyciągnąć przed nawias, by móc zastosować wzory Viete'a
−−−−−−−−
Δ = 36m2 − 4(2 − 2m + 9m2) = 36m2 − 8 + 8m − 36m2 = 8m − 8
Δ > 0
8m − 8 > 0
8m > 8
m > 1
25 lis 19:45
Hubb: dzieeki dzieki chyba juz wiem
25 lis 19:47
Godzio:

Właściwie to powinno być tak zrobione:
Δ > 0
a > 0
x
w > 0
f(3) > 0
lub
Δ > 0
a < 0
x
w > 0
f(3) < 0
25 lis 19:52
Eta:
25 lis 19:55
Hubb:
25 lis 19:56
Hubb: w zbiorze mam nawet przykład ale nic on mi nie mówi
25 lis 19:57
Godzio:
a sorki, tam gdzie a < 0 możesz wywalić bo wydawało mi się ze widziałem mx2 + ...
25 lis 19:57
Godzio:
To jest zadanie w którym nie trzeba korzystać z viete'a, wystarczy narysować wykres który
spełnia wymogi zadania i zobaczyć jakie warunki musi spełniać żeby było to prawdziwe dla
jakieś parametru
25 lis 19:59
Hubb: Δ > 0
a > 0
xw > 0
f(3) > 0
Δ = 36m2 − 4(2 − 2m + 9m2) = 36m2 − 8 + 8m − 36m2 = 8m − 8
Δ > 0 8m − 8 > 0
8m > 8
m > 1
co dalej?
25 lis 20:00
Hubb: w tym przykładzie który mam podany nie ma wzorów vieta
25 lis 20:01
Godzio:
x
2 − 6mx + 2 − 2m + 9m
2 = 0
Δ = 36m
2 − 8 + 8m − 36m
2 > 0 ⇒ 8m > 8 ⇒ m > 1
| | −b | | 6m | |
xw = |
| = |
| = −3m > 0 ⇔ m > 0 |
| | 2a | | 2 | |
| | 11 | |
f(3) > 0 ⇒ 9 − 18m + 2 − 2m + 9m2 > 0 ⇒ 9m2 − 20m + 11 > 0 ⇒ m ∊ (−∞,1) ∪( |
| ,∞) |
| | 9 | |
Rozwiązaniem jest część wspólna wszystkich rozwiązań, teraz podaj odpowiedź
25 lis 20:07
Godzio:
literówka: ... = 3m > 0 => m > 0
25 lis 20:07
Hubb: dziękuję bardzo!
25 lis 20:16
Hubb: m ∊ (11/9 ∞)
25 lis 20:16
Hubb: wreszcie ktoś mi pomógł
25 lis 20:17
Godzio: ok
25 lis 20:17
Nat: Jejku a dlaczego xw musi być większe od 0?
3 lis 09:57
Inka : Nie musi byc >0
Ono jest >0 z tresci zadania .masz x2 wiec a=1>0
3 lis 10:01