graniastosłupy proszę o pomoc
ankaa: oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o
przekątnych długości 12 i 16 cm, a przekątna ściany bocznej ma 22 cm długości
25 lis 19:14
ankaa: proszę o pomoc
25 lis 19:20
Januszek75: poczekaj
25 lis 19:25
Januszek75:

P
pc=2*P
p + 4 * P
sb
romb − przekątne przecinaja sie pod katem prostym i dzielą sie po polowie
a
2 = 8
2 + 6
2
a
2 = 100
a = 10
22
2=10
2 + b
2
b
2 = 384
b =
√384
dalej chyba juz wiesz co robic .....................
25 lis 19:31
Januszek75: pole rombu= (12 * 16) / 2
25 lis 19:33
ankaa: dziękuje bardzo za pomoc
25 lis 19:36