Przedstaw graficznie rozwiązanie układu nierówności
troy: Przedstaw graficznie rozwiązanie układu nierówności
{ y ≥ −3x + 1
{x − 4y − 1 > 0
Może ktoś pomóc?
25 lis 19:13
Tragos: 1) narysuj prostą o równaniu: y = −3x+1, to co leży nad nią zamaluj (razem z punktami tej
prostej)
2) w drugim pierw trzeba przekształcić
x − 4y − 1 > 0
x − 1 > 4y
4y < x−1
| | x−1 | |
tak jak u góry, rysujesz tą prostą o równaniu: y = |
| , zamaluj to co leży pod tą prostą |
| | 4 | |
(bez punktów tej prostej)
3) i teraz zamaluj na inny kolor tą część, która jednocześnie była zakreskowana w 1 oraz 2
25 lis 19:18
Januszek75:

1⇒y=−3x+1
(0;1)
(1;−2)
2⇒y=(x−1)/4
(5;1)
(3;0.5)
25 lis 19:21
troy: a to nie powinno być tak?
4y>−x + 1 // :4
y < −x4 + 14
25 lis 19:25
Tragos: może być i tak, ale to przecież to samo
25 lis 19:28
nikka:

k: y ≥ −3x + 1
l: −4y > −x +1
jakoś tak to powinno wyglądać...
25 lis 19:28
troy: dzięki ;'d
25 lis 19:43
mateusz: 2−4(2+3x)≤6x
15 wrz 09:27
Basia:
2 − 8 − 12x ≤ 6x
−12x − 6x ≤ −2+8
−18x ≤ 6 /: (−18)
x∊ < −
13; +
∞)
15 wrz 09:29