z.optymalizacyjne
Syl: Mam takie zadanie:
Drut głudgości 100 cm podzielono na dwie części. Z jednej zrobiono kwadratową ramkę a z drugiej
okrąg. Jaka powinna być długość każdej z części, aby suma pól figur była najmniejsza?
x − pierwsza częśc 100−x −druga część
| | 100−x | |
2πr = 100−x czyli r = |
|
|
| | 2π | |
I nie wiem jak dalej , wystarczy pochodną policzyć ?
| | x−100 | |
Pochodna wyszła mi : 32x + |
|
|
| | 2π | |
Pomocy
25 lis 19:07
R.W.16l: ja dał wszystko nad wspólny mianownik, obliczył miejsca zerowe P=f(x)=...
skoro mianownik jest zawsze (+) to można wymnożyć przez niego i się pozbyć
można podstawić pod π 3,14 lub samo 3 dla ułatwienia

rysujesz funkcję kwadratową f(x) (jeśli wyjdzie ci a<0 to nie ma najmneijszej, a>0 to
najmneijszą wartością bedzie wartość wierzchołka −> masz x, podstawiasz i masz

ja bym tak zrobił, biorąc z przymróżeniem oka te przyblizenie pi
25 lis 19:34
Syl: Jest jeszcze ponoć opcja policzenia p z funkcji tylko z której funkcji ?
Nie ogarniam tego
25 lis 19:35
Syl: Co liczę to inaczej. Nic mi nie wychodzi , może ktoś mi to wyliczenie p jakoś po kolei rozpisać
?
25 lis 19:57