karmnik: Oblicz pochodną:
arctg√(1-x)/(1+x)
12 sty 21:15
Basia:
(arcctgx)' = 1 / (1+x2)
czyli
1 1 -1(1+x) - 1(1-x)
y' = -------------------------- * ------------------- * --------------------- =
2 + [(1-x)/(1+x)]2 2√(1-x)/(1+x) (1+x)2
1 √1+x -1 -x -1 +x
------------------*-------------- * ---------------- =
2 +(1-x2)2 2√1-x (1+x)2
-2√1+x
--------------------------------------------- =
2√1-x*(1+x)2 * ( 2 +1 -2x2 +x4)
√1+x
-----------------------------------------
√1-x * (1+x)2 * (x4 -2x2 +3)
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
13 sty 04:56