Pierwiastki
Judyta: Pierwiastki.Treść zadania:
Stosując odpowiednie prawo działań na pierwiastkach, oblicz
a)
√196*25
b)
√81*225
Odpowiedź do a) 7 i do b) 12
Jak to się oblicza

Proszę o wytłumaczenie
25 lis 18:53
Tragos: a) √196*25 = √25 * √196 = 5 * 14 = 70
b) √81*225 = √81 * √225 = 9 * 15 = 135
skąd masz takie odp?
25 lis 18:56
Januszek75: √a*b=√a*√b
odp twoje zle
25 lis 18:57
Judyta: a nie ok źle spisałam z tyłu książki

70 i 135 wszystko OK
25 lis 19:00
Judyta: ok a takie przykłady:
a)3√8*15
b)3√−64*216
c)3√125*(−343)
d)3√−8*(−729)
25 lis 19:13
Judyta: jak zrobić te przykłady z sześcianem
25 lis 19:19
marzena:
Przypomnieć sobie potęgi i pomysleć jakie liczby podniesione do potęgi trzeciej dadzą nam
liczby z pod pierwiastków

np 2*2*2=8
25 lis 19:29
Judyta: ok sama już to zrobiłam tylko strony nie odświeżyłam..
25 lis 19:34