Liczby zespolone
Natasha : Liczby Zespolone, potrzebuję pomocy do zapewne prostego przykładu
Oblicz
(−
√3+i)
20= ? jak to rozwiązać
25 lis 18:35
Januszek75: pamiętaj , że i2=−1 robisz to wg. trójkąta Pascala
25 lis 18:40
25 lis 18:41
Natasha : Dzięki januszek... a tak się zastanawiam mogę też zastosować wzór MOIVRE'A

czy jak się go
tam pisze... z
n=|z|
n(cos(nα)+isin(nα))
25 lis 18:44
Natasha : i potraktować że wkońcu moja liczba z=(x+iy)=(−√3+1i)
25 lis 18:45
Januszek75: tak
25 lis 18:49
Januszek75: ale musisz obliczyc modul IzI
25 lis 18:49
Januszek75: gdzie taki material jest teraz z maty? ktora to klasa?
25 lis 18:50
Natasha : studia

ale mam matematyke na technologii chemicznej

a lubie to forum, korzystałam jak
się przygotowywałam do matury i wiem że tutaj zawsze moge na kogoś liczyć
25 lis 18:52
Natasha : pierwszy rok technologii chemicznej na politechnice
25 lis 18:53
Januszek75: śląska polibuda?
25 lis 19:00
Natasha : nie krakowska
25 lis 19:03
Natasha : ma pan coś wspólnego ze śląskim ?
25 lis 19:04
Januszek75: kiedys

skonczylem ale elktryczny
25 lis 19:05
Natasha : ja generalnie mieszkam prawie w województwie śląskim, moje miasto kiedyś należało do
województwa śląskiego, ale zmieniło się to ... na małopolskie

okolice jaworzna....
25 lis 19:06
Januszek75: powodzeniana studiach − pierwszy rok jes cięzki jaki i drugi ale potem możesz już piwko pić
25 lis 19:09
Natasha : kolejny problem... a coś w stylu z
4+1=0
obliczyłam t=z
2 t
2+1=0
t
2=−1
t
1=−i lub t
2=i
z
12=−i z
22=i mogę tak.. ?
25 lis 19:14
Januszek75: jest oki !
25 lis 19:24
Natasha : a dalej aby obliczyć pierwiastki z tych z
1 i z
2 moge też zastosować wzór moivre'a ? może
się uparłam na to ale ja tylko tak to widze...
25 lis 19:27
AS:
W = (−√3 + i)20
z = a + b*i = −√3 + i ⇒ a = −√3 , b = 1
Postać trygonometryczna
Z = r*(cosφ + i*sinφ) gdzie r = √a2 + b2 , cosφ = a/r , sinφ = b/r
W naszym przypadku
r = √(−√3)2 + 12 = √3 + 1 = 2 , cosφ = −√3/2 , sinφ = 1/2
φ = 150o (II ćwiartka)
Z = 2*(cos150o + i*sin150o)
Tw. Moivre'a
Jeżeli Z = r*(cosφ + i*sinφ) to Zn = rn*(cos(n*φ) + i*sin(n*φ))
Z20 = 220*(cos(20*150o) + i*sin(20*150o))
Z20 = 220*(cos3000o + i*sin3000o}
Z20 = 220*(cos(120o + 8*360o) + i*sin(120o + 8*360o}
Z20 = 220*(cos(120o) + i*sin(120o })
Z20 = 220*(−1/2 + i*√3/2)
25 lis 20:23
Natasha : dzięki
25 lis 20:26
Natasha : Teraz mam znowu coś... Znaleźć zbiory punktów płaszczyzny i narysować je
F={z:0<Argz<π/4 , 0<Rez<5 } jak się za to zabrać
25 lis 20:36