Moglby mi ktos pomoc rozwiazac to zadanie?
Nessee: Wyznacz krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego o objetosci 2√26 wiedzac ze
krawedz boczna jest 3 razy dluzsza od krawedzi podstawy
25 lis 18:11
Januszek75: poczekaj
20 min bo robię dla poprzednika
25 lis 18:11
Januszek75: dla laika
25 lis 18:12
Nessee: Dobrze dziekuje ci bardzo
25 lis 18:14
Januszek75: juz jestem − działa
25 lis 18:17
Januszek75:

a więc
podstawa brył to trójkąt rowoboczny o boku a
wysokośc opada z wierzchołka i rowna się H
krawędz boczna (jest ich 3

) równa sie b
V= 1/3 * P
p * H
wysokośc opada na podstawę i dzieli wysokośc podstawy w stosunku 2/3
wysokosc w trojkacie rownoboczny jest h= (
√3/2) *a zatem x = (2/3)*h
P
p=1/3 *
√3/4 *a
2 * H
b=3*a
H
2=b
2−x
2
H
2 = 9a
2 − 1/3*a
2
wylicz z tego H i podstaw do wzoru na V
gdzie pole podst. P
p = (
√3/4)*a
2
2
√26 = 1/3 * (
√3/4)*a
2 * wyliczone wyżej H
z tego wyliczysz a
to tyle
25 lis 18:33
Nessee: Swietnie bardzo mi pomogles dziekuje
25 lis 18:43