W trapezie prostokątnym kąt osry ma miare 60 stopni.
Dłuższe ramię ma długosc 8cm
a)Ile wynosi różnica długości podstaw tego trapezu?
b)Oblicz pole tego trapezu,jesli krótsza podstawa ma długość 7cm
| h | ||
sin60 = | ||
| 8 |
| a − b | ||
cos60 = | ⇒ a − b = 8 ⇒ b = ... | |
| 8 |
| a + b | ||
P = | * h | |
| 2 |
c=8cm
x=?
a)
cos60=x/c
x=cos60*c
x=0,5*8
x=4cm
b)
Pole=((b+a+x)*H))/2
H2+x2=c2
H2=c2−x2
H2=64−16
H2=48
H=√48=4√3
krótsza podstawa = 7 cm to b=7cm
stąd a=b+x=7+4=11 cm
podstawiajac do wzory na P mamy
P=((7+11+4)*4√3)/2
P=44√3 cm2
ale nic nie wyliczałem tylko podałem jak należy to
robić a dkaczorek już by to zauważył