maturalne
laik: rozwiąż równanie :
| x−m | | 2x+m | | 2−mx−7x2 | |
| − |
| = |
| |
| 4−6x | | 2x+1 | | 6x2−x−2 | |
wyznacz wszystkie warosci par m dla ktorych m ∊(−
∞,0>
wiec robie wspolny mianownik itd ale pozniej nie moge nic wiecej zrobic... pomoze ktos?
25 lis 17:20
Januszek75: poczekaj
bo strasznie wolno sie pisze na tym edytorze
25 lis 18:06
Januszek75: 14x2−7x+4mx−5m=−4+2mx+14x2
pogrupuj i prowadz do równania kwadratowego gdzie argumentem jest x
jesli bedziesz mial problem pisz
25 lis 18:16
laik: a mozesz po kolei kroki opisac chociasz tak ogolnie...?
25 lis 19:03
Januszek75: to musisz poczekac bo zle sie pisze w tym edytorze
25 lis 19:03
Januszek75: albo inaczej:
robisz wspolny mianownik po lewej stronie a prawą stronę mnożysz że "magiczną jedynkę tj.
(−2/−2) łapiesz ?
25 lis 19:04
laik: dobra doszedlem do tego samego tylko mi został mianownik ... co mam z nim zrobic jest taki sam
po jednej i po drugiej stronie . co zrobic ? nie moge pomnozyc n akrzyz i podzielic przez nieo
bo ni wiem czy jest dodatni tak ?
25 lis 19:06
Januszek75: nie ważny znak mianownika bo przecież masz rownanie
25 lis 19:08
Januszek75: mnożysz obie strony przez mianownik i znika ci on
25 lis 19:08
laik: tzn ? w jaki sposob mam go skasowac?
mam cos takiego :
| | 4+2mx+14x2 | |
14x2+4mx−7x−5m(4−6x)(2x+1) = |
| |
| | (4−6x)(2x+1) | |
25 lis 19:11
laik: yhm czyli moge pomnozyc

nie trzeba mnozyc przez kwadrat

zeby bylo dodatnie?
25 lis 19:11
Tragos: możesz mnożyć, przecież masz równanie, a nie nierówność, tylko gdzieś wcześniej dodaj, że
mianownik różny od zero
25 lis 19:14
laik: dobra mam

dziekuje
25 lis 19:18