Fizyka
Bolek: Lodołamacz o masie 500t z włączonym silnikiem porusza się z prędkością 10m/s zderzył się z kra
i zaczął ją pchać przed soboba z predkoscia 2m/s.Oblicz mase kry.
25 lis 16:39
Tomek.Noah: mozesz mi podac wynik
25 lis 16:45
Godzio:
Tobie też wyszło 2 000 ton ?
25 lis 16:47
Tomek.Noah: mi wyszlo 2 500t
25 lis 16:49
Godzio:
2500 = suma masy kry i statku
25 lis 16:50
Godzio:
m1 * v1 = (m1 + m2) * v2
25 lis 16:50
Tomek.Noah: sry tez mi wyszlo 2 000t
25 lis 16:51
Tomek.Noah: wiem wiem
25 lis 16:52
Tomek.Noah: dokladne rozwiazanie to takie :
m
s−masa statku v
s−predkosc statku m
k−masa kry v
k−predkosc kry m
c−maca
calkowita ukladu v
p−predkosc calkowita ukladu
m
s=500t=500000 kg
v
s=10m/s
m
k=?
v
k=0m/s
m
c=m
s+m
k
v
p=2m/s
ped
statku+ped
kry=ped
calego ukladu
m
sv
s+m
kv
k=m
cv
p
m
sv
s+0=(m
s+m
k)v
p
m
sv
s=m
sv
p+m
kv
p
m
s(v
s−v
p)=m
kv
p
podstawiamy i mamy
25 lis 16:58
dkaczorek: prawdiłowo bodajże
25 lis 17:33
Bolek: dzx wielkie przyda mi sie bo jutro sprawdzian
25 lis 20:10