Potęgi
Ewa: Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie:
Zapisz daną liczbę w postaci a*10n, gdzie a ∊ <1,10) i n ∊ N:
1)150
2)10000
3)37000
25 lis 16:35
Tomek.Noah: porpostu masz liczbe 150 zapsiac w psotaci a*10n gdzie a={1,2,3,4,...,9}
np 2)
10000=10*10*10*10=10*103=1*104
25 lis 16:41
Tomek.Noah: porapwka a ∊ <1,10) a n∊N
czyli juz zrobie 1) 150=15*10=1,5*100=1,5*102
25 lis 16:42
Ewa: < to jest nawias
25 lis 16:42
Ewa: a taki przykład 56*44*(103)2
25 lis 16:44
Tomek.Noah: ale co amsz z tym zorbic? do jedenj potegi?
25 lis 16:46
Ewa: to jest to samo zadanie
25 lis 16:47
Ewa: tylko przykład 8)
25 lis 16:47
Ewa: wiesz jak go zrobić

?
25 lis 16:52
Ewa: a ten 3)37000

?
25 lis 16:57
Tomek.Noah:
37*1000=37*103=3,7*10*103=3,7*104
25 lis 16:59
mila: Ewa np 200=2*100 a=2 100 =10n 200=2*102
rozkładasz tak liczbę zebyś miałą 10 n 1000=103 10000=104 100000=105
25 lis 17:00
Tomek.Noah: 56*44*106=(52)4*44*106=(25*4)4*106=1004*106=108*106=1014=1*1014
25 lis 17:01
Ewa: mam jeszcze do zrobienia 4 przykłady:
1)423100
2)10,04
3)2
7*5
6
4)3
5*(100)
4
Tomek proszę zrób je bo nie wiem kompletnie jak to zrobić a jeszcze mam do zrobienia 20 zad z
matmy
25 lis 17:08
mila: 400000=4*100000=4*105
25 lis 17:10