Bonusik: Pisałam dzisiaj kolokwium z analizy, wszystko dobrze, gdybym nie wpadła
z takim durnym (przepraszam, ale zdenerwowałam sie:() wykresem.
Nie jestem pewna czy to dokładnie był taki ale prosze o wytłumaczenie na tym
bądz innym przykładzie.
-1 - IxI
--------
-2IxI - 1
12 sty 20:48
Sigma:
Rozpatrzeć przedziałami
dla x ≥0 i
- 1 - x x+1
f(x)= ---------= -------
- 2x - 1 2x +1
2/ część dla x<0
- 1 +x x - 1
f(x) = --------- = -------
2x - 1 2x - 1
dwa takie wykresy w przedziałach podanych każdy
12 sty 21:07
Basia:
dla x≥0 masz
-1 -x -(x+1) x+1 x+1
--------- = ------------ = ------------ = ---------------- =
-2x -1 -(2x+1) 2x +1 2 (x+1/2)
x+ 1/2 +1/2 1/2 1
1/2 * ------------------ = 1/2*(1 + -------------- ) = 1/2 + -------------
x+1/2 x+1/2 4(x +
1/2)
a to jest hiperbola y = 1/(4x) przesunięta o wektor [-1/2; 1/2]
czyli asymptota pionowa x=-1/2 pozioma y = 1/2
m.zerowe x= -1
dla x<0
-1+x x -1
--------- = ---------
2x - 1 2x -1
dalej tą samą metodą
12 sty 21:11
Basia:
oj niezupełnie
czekaj przeliczę to porządnie bo coś mi nie zagrało
12 sty 21:15
Basia:
a jednak dobrze, szkicujesz to co tam wyszło, ale do wykresu bierzesz tylko ten kawałek
dla którego x≥0 (czyli to co jest w I ćwiartce, z punktem (0,1) włącznie)
dla x<0 musisz przeprowadzić takie samo rozumowanie podstawiając za |x| = -x
funkcję już zreszta masz
tak w ogóle to są funkcje homograficzne
12 sty 21:25
Bonusik: Jutro sobie to zrobie bo dzis juz matematyke przedawkowalam. Dziekuje bardzo za to rozw.
Wiedzialam ze to f.homograficzna

tylko spanikowalam jak zobaczylam 2moduly...
pozdrawiam
12 sty 22:08