elka:
Proszę o pomoc
W trójkącie ABC są dane A=(-2,1), B=(1,3) oraz H=(6/5,21/5), gdzie H to punkt przecięcia się prostych zawierających wysokości tego trójkąta. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
7 mar 18:48
Sitta:
1. Znajdź równanie prostej AB przechodzącej przez punkty A i B.
2. Znajdź równanie prostej HC prostopadłej do pr. AB i przechodzącej przez punt H.
3. Rozwiąż układ równań ...
7 mar 20:52
Sitta:
cd.
3. Znajdź równanie prostej AH przechodzącej przez punkty A i H.
4. Znajdź równanie prostej BC prostopadłej do pr. AH i przechodzącej przez punt H.
5. I teraz rozwiąż układ równań ...
wcześniej się trochę pośpieszyłem
7 mar 21:11