x
Felek: Narysuj wykres funkcji y=I2−x−1I
I jak by mógł ktoś wytłumaczyć to krok po kroku.
25 lis 16:31
Tragos: y = 2x
−> symetria względem osi OY: y = 2−x
−> translacja o wektor [0,−1]: y = 2−x − 1
−> nałożenie wartości bewględnej na całość (to co pod osią OY odbijasz symetrycznie, resztę
poprawiasz): y = |2−x − 1|
25 lis 16:37
Godzio:
| | 1 | |
f(x) = |2−x − 1| = |( |
| )x − 1| |
| | 2 | |
I po kolei przekształcenia:
| | 1 | |
Najpierw rysujesz wykres funkcji: y = ( |
| )x, następnie przesuwasz o wektor [0,−1] −− |
| | 2 | |
czyli przesuwasz wykres o jedną jednostkę do góry, na końcu nakładając bezwzględność na całą
funkcję powodujesz że dolna część wykresu (pod osią OX) odbija się na górę
25 lis 16:39
bart: o jedna w dół*
25 lis 16:46
Godzio: Oczywista oczywistość
25 lis 16:48