matematykaszkolna.pl
wyjasnij znaczenie kwantyfikatorów mada: ∧mada: ppomocy please ! logika i zaczenie kwantyfikatorów
25 lis 16:29
mada: ppomocy please ! logika i zaczenie kwantyfikatorów mada: 1.wyjasnij znaczenie kwantyfikatorów ∧,∨ 2.podaj dwa przykłady zdań których wartosć logiczna może byc oceniona wykorzystujac prawa de Morgana ?
25 lis 16:31
mila: pierwszy Dla kazdego drugi Istnieje taki podaj tresc praw de Morgana
25 lis 16:33
mada: dzięki MIla we wtorek pójde na basen we środę oglądnę film
25 lis 16:43
mila: jeszcze pierwszy zawsze dla wszystkich itp drugi dla niektórych można znalezć dla pewnych itp Napisałąś dwa zdania nie prawa Prawa Zaprzeczeniem koniunkcji dwóch zdan jest alternatywa zaprzeczen dwóch zdan Zaprzeczeniem alternatywy dwóch zdan jest koniunkcja zaprzeczen dwóch zdań umiesz to napisać za pomocą literek p i q ? wiesz co to alternatywa i koniunkcja
25 lis 16:53
mada: koniunkcja to ,,i,, natomiast alternatywa,, lub ,, natomaist ja dalej nie wiem jak to napisać
25 lis 17:01
mila: jesteś tam ? emotka
25 lis 17:01
mila: o jesteś pójde do kina i pójde do teatru to koniunkcja pójdę do kina lub pójdę do teatru to alternatywa koniunkcja jest wtedy prawdziwa jeżeli pójdziesz i tu i tu jezeli zdanie pójdę do kina =p a zdanie pójdę do teatru=q to tak będzie wygladała tabelka p g p g 1 1 1 1 to prawda 0 to fałsz 0 0 0 1 0 0 0 1 0 rozumiesz ? spróbuj zrobić zdanie pójdę do kina lub pójdę do teatru
25 lis 17:08
mila: Jak idzie? .Niedługo muszę konczyć
25 lis 17:20
mila: Będę po godz 19
25 lis 17:27
mada: ok a ja troche pomyślę dzięki mila
25 lis 17:31
mila: Tak jak pisałam wyżej koniunkcja dwóch zdan jest prawdziwa jezeli obydwa sa prawdziwe.Jeżeli powiesz idę do kina i idę do teatru a pójdziesz tylko do kina to kłamiesz.jężeli pójdziesz tylko do teatru to też kłamiesz.A jezeli nigdzie nie pójdziesz to też kłamiesz W alternatywie mówisz pójde do kina lub pójde do teatru.Jezeli wiec pójdziesz do kina to prawde mówiłaś ,jezeli pójdziesz do teatru to tez prawda.Ale mozesz pójsć i do teatru i do kina i też będzie prawda.Bo warunek jest zebys poszła chociaz w jedno miejsce czyli w dwa mozesz jak najbardziej.Kłamstwo−fałsz bedzie wtedy ,gdy nigdzie nie pójdziesz p q pvq p(q) 1 idziesz p v g 1 zdanie prawdziwe 1 1 1 p (q) 0 nie idziesz p v q 0 zdanie fałszywe 1 0 1 0 1 0 0 0 0 zaprzeczeniem zdania jest ~ jeżeli p oznacza pójdę do kina to ~p oznacza nieprawda,ze pójdę do kina jezeli p jest 1 to ~p jest 0 wracajac do praw treśc masz u góry ( nie mogę go napisac nizej) ~(p q)⇔~p v ~ q i drugie ~(p v q)⇔~p q teraz tabelki trzeba zrobić p q (p q) | ~(p q)| ~p ~q | ~p v ~ q| 1 1 1 | 0 | 0 0 | 0 | 1 0 0 | 1 | 0 1 | 1 | 0 1 0 | 1 | 1 0 | 1 | 0 0 0 | 1 | 1 1 | 1 | widzisz .ze to co jest w rubrykach zgadza sie .Podobnie drugie prawo się rozpisuje Ale ty masz napisać zdania emotka ~`(p q)⇔~p v~q np zdanie Mada uwielbia matematykę i(Mada uwielbia )sport p q zaprzeczenie Mada nie uwielbia matematyki i sportu ~(p q) zgodnie z prawem de Morgana Mada nie uwielbia matematyki lub Mada nie uwielbia sportu ~p v~`q ~(p v q)⇔~p ~q Bartek ma samochód lub(Bartek ma) motocykl p v q zaprzeczenie Nieprawda,że Bartek ma samochód lub motocykl ~(p v q) Bartek nie ma samochodu i Bartek nie ma motocykla ~`p ~`q
25 lis 21:51
mila: kurcze nie ma znaku i pisałam wykorzystując ten od potegi i zniknęło wszędzie albo wskoczyło do potęgi ~(p i q)⇔~p v ~q ~(p v q)⇔~p i ~q
25 lis 21:58